Stories are not just Stories

“Stories are not just stories; they are the best invention ever created for delivering mental models that drive behavior” – Daniel Coyle 

Storytelling kan vrij zacht klinken, als iets wat resultaat alleen maar in de weg staat en ‘dingen’ onnodig ingewikkeld maakt. Tenminste, zo dacht ik er zelf over een paar jaar geleden. Vond het daarom bijzonder dat er op mijn opleiding zelfs een vak aan is gewijd.

Maar ik had ongelijk. 

Storytelling is iets dat bloedserieus genomen moet worden. Zolang als de mens bestaat, bestaan er verhalen en worden deze gebruikt om informatie met andere te delen. Denk aan rotstekeningen van holbewoners, Shakespeare en zelfs de Bijbel. Alle drie zouden er heel anders uit hebben gezien als het slechts een opsomming van ‘dingen’ geweest zou zijn. 

Cognitieve scientoloog Jerome Bruner zegt dat feiten die verteld worden in de vorm van een verhaal 22 keer (!) beter worden onthouden dan een afzonderlijk verteld feit. Schrijver Daniel Coyle gaat zelf zo ver om te zeggen dat verhalen de beste uitvinding ooit zijn, om gedrag te sturen. En dat brengt ons bij Creatieve Campagnes. Wie u bent kunnen – en willen – wij niet veranderen. Maar de manier waarop u uw verhaal vertelt… daar kunnen wij wellicht wat in betekenen. Storytelling is namelijk geen ongrijpbaar concept waarvan je maar moet hopen dat het goed overkomt. Het is een hele studie op zichzelf, waar gelukkig heel veel over te vinden is. Zoek storytelling eens op op YouTube en denk dan eens na over wat storytelling voor u kan betekenen. 

Wat wilt u de wereld vertellen? Vertel het ons. 

Related Posts

Leave a Reply

LAATSTE NIEUWS

Meest recente berichten