Then what are we fighting for?

Het ziet er niet heel rooskleurig uit voor de kunst- en cultuur sector. En wij weten allemaal waarom. Daarom is het interessant om te zien dat juist nú verschillende instanties pracht en praal toegankelijker maken dan ooit te voren. Zo deelt het Nationale Opera & Ballet o.a. podcasts, quizzes en hele opera’s. Ook krijgen wij van verschillende artiesten een inkijkje in hun huiskamer.

Gelukkig gaan in juni de deuren van de theaters, poppodia en musea weer langzaam open maar totdat volle zalen en -festivalvelden weer mogelijk zijn is het belangrijk wat liefde terug te geven. 

  1. Cultuur in Actie 

Collectief je stem verheffen kan via Cultuurinactie.nl. Van 30 mei t/m 5 juni zal er live worden opgekomen voor Cultuur in Nederland. Aanmelden kan via de site. 

  1. Liefde voor Muziek

De petitie liefdevoormuziek.nu is een initiatief van de voltallige Nederlandse muziekindustrie – en opgezet door Uima. Door de petitie te tekenen hopen de initiatiefnemers aan te tonen hoe omvangrijk de muziekindustrie is. Over een paar weken worden de digitale handtekeningen aangeboden aan de verantwoordelijke ministers. 

  1. Hometour.Events 

Via hometour.events kunnen artiesten een live optreden verzorgen in je huiskamer. Er wordt nog niet heel veel gebruik van gemaakt maar de hoeveelheid Coming soon belooft veel. 

  1. Privé Podium

Het mooie aan privépodium.live is dat er netjes staat beschreven hoe de inkomsten verdeelt worden. Er staan verschillende optreden op de agenda van onder andere Shirma Rouse en Tante Es. 

  1. Bandcamp 

Niet alleen kun je via bandcamp.com artiesten ondersteunen door muziek te kopen, ook kun je meteen nieuwe muziek ontdekken over de hele wereld.

  1. Patreon 

Mocht je artiesten een vast inkomen gunnen kun je in ruil voor gelimiteerde content, kortingen en meer een abonnement nemen via patreon.com. 

  1. Thuismuseum 

Ja, musea mogen binnenkort weer open. Desondanks is het leuk om een onbekend museum van binnen te bekijken vanuit je luie stoel. thuismuseum.mydailyshotofculture.com maakt dit mogelijk. Vergeet niet te doneren wanneer je door de virtuele gangen van bijvoorbeeld Het Allard Pierson loopt. 

  1. Bewaar je ticket 

Als laatst uw aandacht voor een site waar de domeinnaam eigenlijk al alleszeggend is. Mocht u nog niet overtuigd zijn kunt u altijd nog klikken op: bewaarjeticket.nl

Hoe mooi – en belangrijk – sommige initiatieven ook zijn, artiesten worden het snelst geholpen wanneer ze eerlijk betaald worden. Of, iniedergeval wanneer er überhaupt betaalt wordt. Het aanschaffen van een LP of merchandise direct bij de artiest is dus wellicht de beste manier om iets in leven te houden waar wij allemaal van genieten. 

Dank aan Iwan Jonker (Epop Festival) en Jan Egbert Kieskamp (Musicboxz) voor de medewerking in het samenstellen van dit bescheiden lijstje. Zijn er nog initiatieven die niet op deze lijst mogen ontbreken, dan horen wij dat natuurlijk graag!